books image

Tai Chi voor Kids

In onze tegenwoordige maatschappij groeien onze kinderen op in een drukke en gejaagde wereld. Ze krijgen veel indrukken door de media, reclame's, computer en prestatie gericht onderwijs enz enz. Het verbaast dan ook niet dat veel kinderen, net als veel volwassenen onder grote druk komen te staan. Kinderen in de leeftijdfase 8 tot 12 jaar zijn uitermate gevoelig voor Tai chi technieken. Zij kunnen ze motorisch uitvoeren en toepassen en ook de achterliggende basisprincipes begrijpen. Tai chi bevordert bij kinderen in deze leeftijdsfase ontspanning, rust, motoriek, coördinatie, behendigheid, balans, focus van het kind. Ook leert Tai chi als geen ander een kind dichter bij zijn eigen gevoelens en uitingen te brengen, zoals onzekerheid, agressie e.d. De Tai chi lessen zijn ook gericht om kinderen te leren samenwerken met leeftijdgenoten, met andere woorden sociale interactie. Hierdoor heeft juist deze groep plezier bij Tai chi lessen, waaraan ze veel hebben in hun dagelijkse omgeving.

Kortom Tai chi les geeft een kind een fysieke ontwikkelingsimpuls en draagt het naast deze fysieke aspect met name bij aan een gezonde sociaal emotionele ontwikkeling op het mentale vlak. Kinderen beneden de 8 jaar zijn nog te jong om de concentratie op te brengen en de motoriek toe te passen. Kinderen boven de 12 jaar hebben moeite om de benodigde concentratie op te brengen, doordat hun lichamelijke, sociale en emotionele ontwikkeling voor hen andere prioriteiten stelt.

De al meer dan 5000 jaar oude Tai Chi oefeningen, afkomstig uit China, kunnen ons leren hiermee om te gaan. Tijd nemen voor:

Bewegen, Balans, Evenwicht, Concentreren, Coördineren, Energie (chi) en kracht voelen, jezelf vertrouwen en van daaruit rust en ontspanning.

De ademhaling, de motor van de energie, gaat zich vanzelf verdiepen. De gewrichten en spieren worden door de intensieve bewegingen flexibeler en soepeler. Ook het zelfverdedigings-aspect komt hierbij zeker ook om de hoek kijken, zodat je weerbaarder en zelfverzekerder wordt. Zowel je geest als lichaam krijgen bij de Tai Chi aandacht door het principe van de Yin en de Yang. Tai Chi leert als geen ander een kind dichter bij zijn gevoelens te laten komen, maar ook een betere controle op agressie, het bevorderen van respect voor de natuur, de omgeving en de mensen. Kortom Tai Chi geeft een kind zowel fysiek als mentaal een ontwikkelingsimpuls en dat alles op een plezierige wijze en onder deskundige leiding.

In China wordt Tai Chi van jongsaf aan beoefend. De kinderen gaan met hun ouders mee naar de pleinen en parken, waar ze Tai Chi beoefenen. Als ze naar school gaan krijgen ze Iedere dag Tai Chi. In China hoort het er gewoon bij. Zoals je al in deze website hebt gezien is het heel goed voor je om dit te doen en ook om beter te kunnen concentreren op school en je wordt en blijft er lenig van. Als iemand je pijn wilt doen of pest, kun je je ook beter verdedigen. Het kost best wel energie, maar je krijgt er ook veel energie voor terug. De energie kun je voelen in je handen, ze gaan tintelen en worden warm. De Tai Chi oefeningen worden gedaan op mooie achtergrond muziek. Gewoon lekker ontspannen en ook samen lachen en plezier maken. Vind je het leuk om eens een les mee te doen bel of mail dan even. Tai Chi wordt nu over de hele wereld beoefend.

Met andere woorden, Tai Chi draagt bij aan het versterken van zowel de lichamelijke als de mentale weerbaarheid van de kinderen.

Tai Chi bij ADHD/ADD.

Diverse studies hebben aangetoond dat Tai Chi, evenals massage, een positief effect heeft op kinderen met ADHD of ADD. De kinderen hebben minder last van angst, dagdromen, inadequate emoties en hyperactiviteit. Ook kunnen ze zich langer concentreren.

Eerst volgende workshop Tai Chi Voor Kinderen is in November 2011. Exacte datum is nog niet bekend.Tijd: 16:30 - 17:30. Locatie is nog onbekend. Prijs: 70 euro voor 10 lessen van een uur. Incl. Tai Chi diploma en presentje aan het eind van de workshop.

De eerste les is een proefles om te zien of het wel iets voor uw kind is en is dus kosteloos.

Waarom Tai Chi voor kinderen?

Tai Chi heeft een bijna magisch effect in de verbetering van de gezondheid. Kinderen zijn dol op om te leren en ze leren heel snel vooral als die zich bezighouden met een leuke activiteit. Deze speciaal ontworpen tai chi workshop benadrukt het plezier-element, terwijl hun lichaam en geest positief ontwikkeld. Het is ontworpen in meerdere kleine bouwstenen om hun aandacht te trekken hebben gevonden dat de kinderen echt genieten van het leren. Leerkrachten en ouders hebben ook verbeteringen gevonden in hun kinderen "s sport en academische studies na het doen van tai chi. Teamsporten zoals voetbal zijn prachtig voor kinderen, maar niet alle kinderen houden van teamsport. Veel kinderen stoppen met teamsport na het verlaten van school. Met een individuele sport zoals tai chi is de kans groter om door te gaan voor een leven lang. Beginnen met tai chi kan uw kind op een gezonde pad en tot een gezonder en meer verantwoorde levensstijl leiden.

"Het andere aspect van Tai Chi is de intrinsieke beloning die zij krijgen door zichzelf te zien in hun vooruitgang en ontwikkeling, in plaats van in concurrentie te gaan met andere kinderen."