books image

Tai Chi voor 55+ en Rolstoel Tai Chi

Tai Chi voor 55+

Voor mensen boven de 55 hebben we desgevraagd een aangepaste workshop. Tai Chi is een Chinese bewegingskunst, die inmiddels behoorlijk onderzocht is op effectiviteit en zinvolheid bij ouderen. Samen met goede voeding lijkt mild bewegen toch duidelijk voordelen op te leveren. Soms spreekt met van het kwetsbaarheidssyndroom, of het Frailty syndrome (FS), en recente overzichten geschreven door geriaters noemen expliciet Tai Chi en het gebruik van supplementen. Tai Chi lijkt een aantal duidelijk zinvolle bijdragen te kunnen leveren bij de ouder wordende mens. Er is een recente studie waaruit bleek dat Tai Chi het weerstandsvermogen t.a.v. griep kan verhogen. Maar er zijn ook meer directere positieve effecten. In een grote studie met meer dan 700 ouderen, die in Australie uitgevoerd werd, bleek Tai Chi daadwerkelijk het vallen te kunnen verminderen. Een belangrijk winstpunt, aangezien vallen bij ouderen vaak gepaard gaat met beschadigingen en soms de fatale heupfracturen. Een vergelijkbare studie met meer dan 200 ouderen die in Amerika gedaan werd, liet eenzelfde positief effect zien op vallen. Het mooie van de Australische studie was, dat die gerandomiseerd was in twee armen, met een robuste onderzoeksmethodologie. Maar ook andere gerandomiseerde studies ondersteunen deze resultaten.. Steeds weer komt uit dit soort studies dat ouderen stabieler op de benen staan en dus minder kans hebben om te vallen en botten te breken.Ƞ Ook in Nederland is een dergelijke studie opgezet. Vandaar dat Tai Chi en vergelijkbare oefeningen zoals Qi Gong een belangrijke rol kunnen spelen bij het op peil houden van de gezondheid en het welbevinden bij ouderen! Uit fysiologisch onderzoek is in middels ook duidelijker dat Tai Chi en Qigong dit vermoedelijk bewerkstelligen door positieve effecten op de balans en het middenoor, waar het zogenaamde vestibulaire systeem het evenwicht beinvloedt. Maar niet alleen de balans wordt beter, ook blijkt er spierkracht toe te nemen.
( Bron: http://www.iocob.nl/qigong/tai-chi-bij-ouderen-zinvol.html )

Tai Chi helpt tegen depressie.


De beste manier om te voorkomen dat ouderen depressief worden, is hen te introduceren in de wereld van tai chi, zo blijkt uit een Amerikaanse studie. Eén keer per week een reeks tai chi oefeningen, gebaseerd op de eeuwenoude Chinese vechtssport tai chi, kan een depressie verlichten, energieniveaus verhogen en zelfs je geheugen verbeteren. Zestigplussers, zeker degenen die in verzorgingstehuizen leven, lopen zes keer meer kans op een depressie dan andere ouderen. Medicatie kan slechts een derde van de patienten helpen, aldus psychiaters. ( Bron: NU.nl )

Tai Chi verlicht pijn bij artrose.

De traditionele Chinese bewegingsvorm Tai Chi kan pijn bij artrose in de knie verminderen. Onderzoekers uit Boston denken dat het de kwaliteit van leven voor patiënten een flinke oppepper kan geven. Niet alleen zouden de bewegingen pijn kunnen verminderen, ook werd er minder depressie waargenomen. Patiënten konden beter bewegen en voelden zich over het algemeen beter dan patiënten die geen Tai Chi hadden beoefend. De wetenschappers van Tufts Medical Center onderzochten veertig mensen ouder dan zestig jaar, die al langer dan tien jaar last hadden van ernstige artrose in hun knie. De helft van hen ging twaalf weken lang twee uur in de week Tai Chi beoefenen. De andere helft besteedde evenveel tijd aan normale stretchoefeningen.

Rolstoel Tai Chi

Deze Tai Chi Cursus is speciaal voor mensen in een rolstoel en voor mensen die niet kunnen staan. Tevens ook bijzonder geschikt voor mensen met een bewegingsbeperking. U kunt dan denken een bijvoorbeeld de armen niet meer boven het hoofd kunnen bewegen.

Tai Chi helpt tegen depressie;

"De beste manier om te voorkomen dat ouderen depressief worden, is hen te introduceren in de wereld van tai chi, zo blijkt uit een Amerikaanse studie".